Wasabi
De fleste danskere kender efterhånden til wasabi som den grønne tyktflydende pasta, der altid følger med, når man bestiller sushi på den lokale sushi restaurant. Faktum er dog, at der i de fleste tilfælde ikke er tale om ”rigtig” wasabi, men bare farvet og aromatiseret peberrod!
Hon-wasabi er navnet på den rigtige wasabi, mens den populære grønne pasta kaldes seiyo’o wasabi.
En sjælden rodplante
Wasabi er en rodplante, der er medlem af kålfamilien og plantens fulde navn er wasabia japonica. Planten vokser kun naturligt langs de kolde og højtbeliggende floder Amagi, Hotaka og Shizuoka i Japan samt i visse dele af Korea. Selvom der findes enkelte wasabi-landbrug er ægte wasabi svært tilgængeligt og meget dyrt så snart man kommer uden for Japan og Korea!
Pasta, pulver eller blade
Når man køber wasabi i butikkerne er det normalt i pasta- eller pulverform. Wasabipulveret kan ikke spises rent, men skal tilsættes vand og bliver derved til pasta. Smagen er unik med en sødlig start og en brændende fornemmelse, der dog i modsætning til fx chili hurtigt er overstået.
Det er ikke kun wasabi roden som kan spises. Bladene har også flere forskellige anvendelsesmuligheder. En mulighed er at knuse og presse bladene, friturestege dem og anvende dem som chips. En anden mulighed er at sylte bladene natten over i en lage af eddike og saltvand, koge dem kort sammen med lidt sojasauce og anvende wasabi bladene som en del af en lækker salat.
Wasabi pasta spises normalt sammen med sushi og sashimi, men den kan også bruges i en marinade eller i nudelretter for at tilføje krydderi og smag.
Stærkt og sundt
Den stærke smag i wasabi kommer fra glucosidet sinigrin, der udover wasabi kan findes i blandt andet almindelig peberrod, broccoli og sorte sennepsfrø. Sinigrin skal komme i kontakt med luften, før det frigiver den krydrede wasabi smag. Derfor er det bedst at lave wasabipasta fra pulver og spise det med det samme, da det ellers gradvist vil miste sin styrke.
Wasabi er i øvrigt særdeles sundt. Videnskabelige undersøgelser har vist at visse kemikalier i wasabi har værdifulde effekter såsom reduktion af bakteriel vækst, hvorfor det i Japan igennem århundreder har været brugt som en urtemedicin til kur mod madforgiftning.
Her har du også et udsnit af vores mest populære sushiopskrifter: