Spansk tapas

SPONSORERET| 0 kommentarer | On : 15. november 2017 | Kategori : Tapas

Spansk tapas er i øjeblikket i fuld gang med at etablere sig som ”det nye sorte” indenfor madkulturen i Danmark. Nye tapasbarer åbner jævnligt og folk eksperimenterer i stigende grad med at lave sin egen tapas hjemme i køkkenet. Men hvorfor nu det?

Lad os først se på hvad tapas egentlig er. Grundlæggende er tapas små retter eller appetitvækkere, der egentlig mest af alt minder om forretten i et traditionelt dansk hovedmåltid. Der skal således en del tapas til, før de samlet set kan udgøre et helt måltid.

Fra praktisk funktion til kreativ gastronomi

Oprindeligt havde tapas dog et praktisk formål. Når man bestilte et glas vin eller en sherry fik man udleveret et lille stykke brød, ost eller skinke. Dette skulle bruges til at dække glasset med henblik på at holde fluerne ude! Ordet tapa betyder i virkeligheden “låg”, hvilket altså skal tilskrives dette oprindelige formål.

Siden blev dette gastronomiske tilbehør dog mere og mere specialiseret, da kokkene så det som en oplagt mulighed for at udøve deres kreativitet. Gradvist udviklede tapas sig fra at have en praktisk funktion, til at blive noget man kunne bestille og nyde for sig selv.

Tapas-betegnelsen spænder i dag utrolig bredt og selvom den stadig først og fremmest indtages i uformelle rammer på den såkaldte ”tapas bar”, så er den også rykket ind i det gastronomiske køkken på Michelin stjerne niveau.

Spansk tapas i Danmark

Men tilbage til det indledende spørgsmål: Hvorfor oplever spansk tapas i øjeblikket en stigende popularitet i Danmark? Jeg tror forklaringen har flere årsager.

Dels ser vi en generel tendens til en øget globalisering indenfor madlavningen. Dette er som sådan ikke et nyt fænomen, men globaliseringen har en anden form i dag, end den havde tidligere. Hvor man tidligere havde en tendens til at ”fordanske” maden, ser man nu en stigende interesse for at tilberede den så tro mod originalen som muligt. Tapas er ganske enkelt svær at sætte ind i en traditionel dansk 3-retters tænkning!

Derudover er der ganske enkelt tale om et godt og varieret madfænomen, der gør det muligt at få en masse forskellige smagsoplevelser i løbet af et måltid. Endelig er de fleste tapas serveringer relativt enkle at lave, ligesom råvarerne generelt er billige og let tilgængelige i Danmark.

Her på 3retter.dk har vi samlet en lang række opskrifter på spansk tapas. Her finder du både traditionelle tapasopskrifter, men også opskrifter på mere moderne og kreative variationer. Det er med andre ord efter vores mening blevet tid til at lave sin egen tapas hjemme i de danske køkkener! God fornøjelse 🙂

Del denne artikel!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *