Italiensk pasta
De fleste mennesker forbinder pastaen – og dermed også pastaens oprindelse – med Italien. Selvom dette er nærliggende, er det ikke desto mindre en fejl. Historikerne hævder derimod at vi skal kigge mod øst, for at finde den tidligste form af dette populære næringsmiddel. Nærmere bestemt skal vi til Kina, hvor kineserne omkring 1700 f.v.t. fandt på at lave nudler af rismel.
At kineserne efter alt at dømme var de første, er dog ikke ensbetydende med, at italienerne ikke har haft en væsentlig indflydelse på udviklingen af pasta til det produkt vi kender i dag. Omkring 400 f.v.t. lavede etruskerne, der bor i et område i den vestlige del af Italien, en pastatype, der mindede om lasagneplader. Denne pasta blev lavet af speltmel. Spelt kan betragtes som en forgænger til hvede.
Kogt pasta
I starten var det i både Kina og Italien kutyme at tilberede pastaen i ovnen. Æren for den kogte pasta skal findes et helt tredje sted, nemlig hos de arabiske handlende, der medbragte tørret pasta på deres ofte lange forretningsrejser. De fandt hurtigt ud af at tørret pasta sammen med kogende vand var en hurtig og nem vej til et varmt måltid.
Araberne bragte denne mad med til Sicilien i det 8. århundrede og inden længe producerede den sicilianske by Palermo store mængder tørret pasta. Så hvis vi endelig skal tilskrive italienerne lidt historisk pasta-kredit, så stod de for den første masseproduktion!
Pasta med tomat sauce
Man skal helt frem til 1839 før man finder den første opskrift på ”rigtig” italiensk pasta med tomat sauce. Indtil da blev pasta enten spist alene eller drysset med ost. Dette blev startskuddet til at pasta for alvor blev populær i Italien.
Pastaen breder sig derefter hurtigt til Italiens nabolande og derfra til resten af Europa. I slutningen af 1800-tallet udvandrer mange italienere til USA og med sig i bagagen har de naturligvis pasta. Resten er, som man siger, historie…
Italiensk pasta i dag
I dag kan man købe italiensk pasta overalt i verden og den kan findes i en lang række forskellige tørrede og friske sorter. Man kan med andre ord finde pasta til enhver anledning!
Har du fået lyst til at lave dine egne retter med italiensk pasta er du mere end velkommen til at kigge i vores samling af lækre pasta opskrifter, for at se om der var noget, der kunne friste. Velbekomme!