Hvad skal en familie budgettere med til mad?
Annonce: Artiklen er betalt indhold
Hvor meget skal man sætte af på det månedlige familiebudget til mad? Det er for mange et stort spørgsmål, og fra måned til måned kan det svinge en del. Det er vigtigt for familiens økonomi, at de enkelte poster ikke overskrides, da det i så fald skal dækkes fra eksempelvis opsparingsposten. Men hvordan kan man lave et godt budget, der tager forbehold for sæsonudsving og andre uforudsete omkostninger?
Vær realistisk
Først og fremmest er det vigtigt, at man er realistisk. Hvis man skærer markant i madbudgettet, så kræver det også en drastisk adfærdsændring, som ikke altid er let.
Det er en stor forandring at lave totalt om på familiens madvaner, og hvis man derfor vil ud i en komplet omvæltning, kan det anbefales, at man gør det skridtvis.
Der bør udarbejdes en ugentlig madplan, hvor man evt. kigger efter tilbud i de lokale supermarkeder. Ud fra tilbud på grønt og kød, kan man efterfølgende sammensætte retter og dermed spare endnu mere. Derudover skal der gerne budgetteres med en ”buffer”, sål man aldrig går i minus. Til sidst vil der være en lille opsparing på kontoen, som fx. kan bruges til en finere middag, tilskud til rejsen eller lignende.
Når indkøbene skal foretages, er det vigtigt, at man holder sig til indkøbslisten og ikke bliver fristet af gode spottilbud! Der skal ikke andre ting i kurven end det bestemte. Hvis det derfor er normalt, at der sniger sig en lille ekstra ting med i kurven, så kan det anbefales at benytte et online supermarked. Online supermarkeder er generelt fair prissat, og hvis man laver en indkøbsliste for hele ugen, kan det sagtens betale sig, da du ofte vil få gratis levering ved køb for over 500 kr.
Hvad anbefales det, at man køber ind for: Dette er individuelt fra familie til familie. Foruden at nogle familier er vegetarer, nogle kun spiser økologi osv., så er der også mange andre aspekter, som spiller ind og har en betydning for de samlede omkostninger til indkøb.
Hvis økonomien ikke er et problem
Har man typisk ikke tid til at lave maden selv, og ender det derfor ofte med Take Away, så kan man med fordel prioritere levering af en såkaldt ”måltidskasse”. Det kan også være god inspiration til nye eksotiske retter hver uge.
Der er i dag mange firmaer, som tilbyder at levere mad 2-5 gange om ugen. Det er bestemt ikke noget billigt alternativ, og hvis man er færre end tre personer, så er det oftest decideret dyrt.
Et af de positive aspekter ved en såkaldt ”måltidskasse” er, at man har en fast månedlig pris. Det gør det lettere at overholde et madbudget, hvis størstedelen af indkøbsomkostningerne er faste.
Hvordan kan man spare yderligere?
Der er mange spændende fordelsprogrammer i flere supermarkeder, hvor man kan optjene rabat, når man handler. Dette gælder også for banker, der fx tilbyder kreditkort med rabatprogrammer. Det er dog ikke alle banker, som har disse rabatprogrammer til deres kreditkort, hvorfor man skal kigge godt efter, hvad der tilbydes. Dette kan typisk læses på deres hjemmesider, hvor de promoverer fordelene.
Derudover kan det være svært at spare penge på indkøb, der uundgåeligt vil være en post, der fylder på budgettet. Indkøbsaviserne kan dog være en oplagt mulighed, hvor man kan lege tilbudsjæger og udregne, hvor meget det er muligt at spare pr. måned. Dette kan over 12 måneder løbe op i rigtig mange penge.